„Am încercat să structurăm lucrarea noastră despre rezistența materialelor, elasticitate și plasticitate în patru volume.
În acest prim volum, am prezentat solicitările simple fundamentale: tracțiune (compresiune); forfecare; răsucire; înconvoiere. Pentru fiecare am stabilit formulele pentru calculul tensiunilor și deplasărilor. Am căutat să scoatem în evidență, mai mult decât în alte manuale, caracterul experimental al unor mărimi fizice esențiale, influența cocentratorilor de tensiune, rezolvarea sistemelor static nedeterminate pe cale elementară. Această parte se adresează în egală măsură tuturor categoriilor de ingineri, cuprinzând elementele necesare, dar nu și suficiente, aplicării cunoștințelor de rezistență, deoarece modelarea matematică și fizică a corpurilor și solicitărilor nu are nimic de a face cu un anumit „specific” ingineresc.
Ne-am străduit ca, pe tot parcursul prezentării, să dăm cărții o orientare spre ingineria mecanică, în care apar o serie de probleme legate de fisuri, defecte, concentratori, contact etc. și unde foarte multe fenomene au devenit ramuri de știință de sine stătătoare: fenomene de oboseală, de fluaj, de stabilitate elastică, de propagare a fisurilor etc. dar, din lipsă de spațiu tipografic, numărul de aplicații a fost redus la minim.
Volumul relativ mare al lucrării este legat de o foarte veche discuție privind noțiunile fundamentale de mecanica solidului deformabil pe care trebuie să le dobândească un student pe parcursul formării sale profesionale” (Ionel Dobre, Adriana Moțica).