Pamfletul în literatura română

Autor:
George Nițu
Nr. pagini:
303
Format:
13x20
Tip copertă:
broșată
An aparitie:
1994
ISBN:
973-36-0233-7
25,00 RON
In stoc furnizor
+

Transport Gratuit
peste 400 de lei

Cumperi cărți
cu drept de retur 14 zile

Plata online
cu cardul

Cartea prof. univ. George Nițu constituie prima abordare complexă și sistematică a pamfletului ca gen literar în literatura română.
După analiza convingătoare a originilor pamfletului (autorul arată că pamfletul s-a născut pe filiera monolog-bocet-descântec-blestem, având ca nucleu invectiva) și după prezentarea fundamentelor teoretice ale pamfletului literar, un spațiu amplu este consacrat modalităților de manifestare a acestui gen artistic în literatura română. De la primele contribuții (mitropolitul Varlaam, Antim Ivireanul, cronicarii munteni) la pamfletul publicistic și oratoric pașoptist (Cezar Bolliac, Kogălniceanu) și apoi titanii pamfletului, ai stilului polemic de la noi (Hașdeu, Titu Maiorescu, M. Eminescu, Caragiale, B. Șt. Delavrancea, N. Iorga, N. D. Cocea, Zaharia Stancu, Eugen Lovinescu, Camil Petrescu, M. Ralea, Ion Barbu, Vladimir Streinu, Eugen Ionescu, Șerban Cioculescu, T. Arghezi) și până la pamfletarii mai apropiați în timp (Cornel Regman, Aurel Baranga, Eugen Barbu, Adrian Păunescu ș.a.), aproape nimic din ceea ce vine în atingere cu tema abordată nu este omis.
Volumul prof. Nițu este o carte de analiză percutantă, la obiect, menită să acopere un gol demult resimțit în bibliografia de specialitate.

Pamfletul în literatura română

Vă recomandăm