Proză |

Înșelata

893
Autor:
Thomas Mann
Categorie:
Proză
Nr. pagini:
245
Format:
13x21
Tip copertă:
broșată
An aparitie:
1992
12,00 RON
in stoc
+

Transport Gratuit
peste 400 de lei

Cumperi cărți
cu drept de retur 14 zile

Plata online
cu cardul

Cartea cuprinde trei nuvele, Capetele Schimbate, Legea, și Înșelata, în traducerea lui Corneliu Papadopol, cu o prefață semnată de Ion Ianoși.
<Înnoind genul epic, Thomas Mann a revenit însă la surse străvechi, germane și universale, medievale și antice. Romanele nu mai sunt propriu-zis romane, ci întrucâtva epopee, întructva poeme, întrucâtva povești inițiatice. Tot astfel, nuvelele sunt mai degrabă povestiri, într-un originar sens sincretic, acum resintetizat. Povestirea e arta epică prin excelență și dintotdeauna – tocmai de aceea lirică și dramatică totodată. Demarcațiile stricte încetează câteodată să mai funcționeze în cazul genurilor și într-al speciilor. Între o nuvelă „mare” și un roman „mic” deosebirile se estompează – dacă ambele sunt povestiri. În a doua jumătate a vieții, Thomas Mann se descoperă tot mai des a fi povestitor. Ce contează dacă povestea se întinde pe zeci, sute sau mii de pagini? Contează vrăjitorul și vraja. Nici scriitorul nu mai e scriitor; nici cititorul nu mai e cititor; căci unul își rostește povestea, iar celălalt o ascultă.
Trei nuvele sau trei povestiri, sau două povestiri și o nuvelă. Două povești mitice și o revenire la Germania familiară a perioadei müncheneze, de astă dată întoarcere la Düsseldorf. Capetele Schimbate și Legea sunt strâns legate de tetralogia biblică. Înșelata variază, într-o tonalitate minoră, gravele înșelăciuni diagnosticate în Doctor Faustus>. (Ion Ianoși)

Înșelata

Vă recomandăm