Cultura otomană a vilayetului Timişoara (1552-1716) (ed. II)

511
Autor:
Cristina Feneşan
Categorie:
Istorie
Nr. pagini:
263
Format:
13x20
Tip copertă:
broșată
An aparitie:
2006
ISBN:
978-973-36-0421-1
40,00 RON
in stoc
+

Transport Gratuit
peste 400 de lei

Cumperi cărți
cu drept de retur 14 zile

Plata online
cu cardul

Lucrarea prezintă, pe baza izvoarelor arhivistice nevalorificate până în prezent, aspecte ale vieții culturale otomane din orașul Timișoara, care includ și cotidianul, privitoare la perioada de 164 de ani (1552-1716), cât metropola bănățeană s-a aflat sub ocupație turcească.
Cartea Cristinei Feneșan, reputat cercetător în domeniu, aduce la lumină documente inedite, îndeosebi din arhivele turcești, descifrate și comentate într-un mod nuanțat, riguros. Astfel, acest demers original nu are numai o relevanță locală, regională, ci o însemnătate care depășește chiar granițele țării noastre, ilustrând modul în care cultura și modul de viață otoman au determinat evoluția zonelor cucerite.
„Investigarea unor aspecte ale vieții culturale, precum și a mentalității legate de rostul războiului sfânt (djihad) și a expedițiilor de pradă (gaza) aruncă o lumină nouă asupra duratei și stăpânirii Porții asupra Banatului. Astfel pot fi înțelese mai temeinic stabililitatea și durata unei stăpâniri de peste un veac și jumătate într-o regiune care, după eliberarea Ungariei de către trupele habsburgice, a devenit hotarul Imperiului Otoman. De altfel, această înțelegere depinde mai ales de rolul pe care îl recunoaștem misticii islamice (tasawwuf) și confreriilor mistice (tarikat), respectiv ordinelor de derviși, în ocuparea și islamizarea Banatului”. (Cristina Feneșan)

Cultura otomană a vilayetului Timişoara (1552-1716) (ed. II)